A konya tervezését és később a használatát is alapvetően meghatározza a főbb konyhai funkciók megfelelő elhelyezése. Ahhoz, hogy a legkényelmesebb, legpraktikusabb legyen a sütés-főzés, érdemes figyelembe venni néhány szabályt. * Persze, ezek nincsenek kőbe vésve, és nagyon sokszor kell alkalmazkodni a helyiség adottságaihoz. Mégis, ha van egy kis játszási lehetőség az elrendezéssel, akkor jó, ha tisztában vagy ezekkel. Nézzük is: |
A konyhatechnológiai sorrend |
Nagyon tudományosan hangzik a megnevezés. Igazából az is, mert egy “ipari” konyhában (étterem, iskolai nagykonyha, stb.) ezzel a résszel külön szakember foglalkozik. Ezek nem légből kapott hülyeségek, a saját konyhádnál is érdemes figyelembe venni. A saját kényelmed miatt fontos, hiszen ha jó a konyha felépítése a munkafolyamatok szempontjából, akkor ✅ kevesebbet kell a konyhában sétálni; ✅ minden kézre áll; ✅ könnyebb és gyorsabb folyamat lesz a sütés-főzés; ✅ időt lehet megspórolni; ✅ ráadásul még a rendetlenség is kisebb lesz a végén. A főzés tipikus technológiai sorrendje nagyvonalakban a következő: Bevásárosz, hazaviszed a cuccot, szétválogatod, majd elpakolsz mindent a helyére (a kamrába, szekrényekbe, illetve a hűtőbe). Ehhez jól jön, ha például a hűtő a konyha bejárata közelében van és le tudsz mellé pakolni. Következik a várva-várt 😀 főzés. Az alapanyagokat kiveszed a hűtőből (szekrényből, kamrából) és lepakolod a feldolgozáshoz a hűtő és mosogató közötti munkafelületre. Mindent kicsomagolsz és előkészülsz a tisztításhoz. A következő lépés, hogy a húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket megmosod a mosogatótálcában.A tisztított alapanyagokat átpakolod a mosogató másik oldalára, Ahol egy vágódeszkán elvégzed a végleges aprítást, szeletelést, darabolást.A sorrendben itt következik maga a főzés, vagy a sütés. A főzőlap mindkét oldalán szükséges kialakítani a pulton valamennyi helyet az előkészítés, tálalás és a főzés megkönnyítése érdekében.Ha megfőtt/megsült az étel, akkor jöhet a tálalás. Ehhez megint jó, ha van valamekkora munkafelületed. Ide le tudod tenni a tepsit és a főzőedényeket, hogy felszolgálhasd az elkészült finomságot.Ha az összes finomság elfogyott, akkor következik a “nemszeretem” rész. Összeszeded a sok tányért, kanalat, miegymást, amit mosogatni kell.A folyamat utolsó lépéseként végre rendet raksz és minden felhasznált eszközt visszapakolosz a helyére, hogy holnap minden kezdődjön elölről.Azért, hogy a fenti folyamatot optimálisan lehessen elvégezni, ahhoz a konyhát az úgynevezett tervezési háromszög szerint érdemes kialakítani. Mit is jelent ez pontosan? |
Tervezési háromszög |
Egy képzeletbeli háromszög három csúcsához egy-egy alapvető konyhai funkciót kerül. Ez a három funkció a tárolás, a mosogatás és a főzés, melyek megfelelő elhelyezésével gyorsabb és hatékonyabb leszel a konyhában. |
Van néhány ökölszabály, amit érdemes betartani, ahhoz, hogy a legjobb végeredményt kaphasd:A képzeletbeli háromszög oldalhosszainak összege nem haladhatja meg a 8 métert. Ez ezért fontos, mert ellenkező esetben a különböző munkaállomások között túl sokat kell mozognod, ami egy idő után fárasztó.Mindegyik részleg szélességének 120 és 270 cm között kell lennie. Tapasztalatok szerint ugyanis ez a kényelmesen kezelhető távolság, ami nem túl kicsi és nem is túl nagy a munkavégzés során.A munkaállomásokat nem keresztezheti semmilyen tárgy (például asztal)A háromszög modellnek több haszna van: ✅ Ha a munkafelület és a tároló elemek közel kerülnek egymáshoz, akkor a bevásárlásból hazatérve jóval kisebb fejtörést okoz majd az élelmiszerek rendszerezése. ✅ Amennyiben a sütő és a főzőlap megfelelő távolságra van a mosogatótól, akkor nem kell hosszan cipelned a forró serpenyőket és edényeket. ✅ Továbbá, ha a mosogató és hűtő közel helyezkednek el egymáshoz, akkor az élelmiszerek előkészítéséhez, tisztításához sem kell sokat sétálnod. |
Szóval, összefoglalva: ha van lehetőséged az új konyhád tervezése kapcsán, akkor próbáld meg a tervezési háromszög szerint kialakítani az elrendezést. Később hálás leszel magadnak, vagy a tervezőnek érte. |